
İŞİTME TESTİ
Değerlendirme, işitme kaybının olup olmadığını belirlemek ve varsa işitme kaybının tipini, derecesini ve konfigürasyonunu detaylandırmak için yapılır. Aynı zamanda işitme kaybının nedeni hakkında fikir verebilir ve odyoloğa uygun rehabilitasyon önerilerinde bulunması veya diğer profesyonellere yönlendirme yapması konusunda rehberlik sağlayabilir.
Hangi Testler Yapılacak?
Değerlendirme sırasında yapılan spesifik testler hastanın yaşına, semptomlarına ve tıbbi geçmişine bağlı olacaktır. Bu çeşitli testler işitme kaybının derecesini, işitme kaybının tipini, kulak kanalı ve orta kulağın durumunu belirleyecektir. Odyolog ayrıca işitme kaybının iletim tipi (orta veya dış kulak problemi) veya sensörinöral (iç kulak problemi veya işitsel sinir ve merkezi işitsel yollar ile ilgili bir sorun) olup olmadığını da belirleyecektir.
Yapılacak değerlendirme temel olarak saf ses odyometrisi ve konuşma testini içerir.
Saf Ses Ve Kemik İletim Testi
Saf ton testi, bir kişinin hem düşük hem de yüksek farklı frekanslarda duyabileceği en sessiz tonları belirler. Kemik iletim testi; odyoloğun, kaybın iletim tipi mi yoksa sensörinöral tipi mi olduğunu belirlemesine yardımcı olacaktır.
Konuşma Testi
Saf ton testinin sonuçlarını doğrulamak için bir konuşma alma eşiği (SRT) testi kullanılır. Bu test, hastanın kelimeleri veya konuşmayı açıkça tanımlayabildiği en düşük ses seviyesini belirler.
Konuşmayı ayırt etme, diğer bir adıyla SDS (Speech Discrimination Score) ise hastanın, 25 adet tek heceli kelimeden oluşan listenin tekrarlanmasını temel alır.
Alınan yanıtlar hesaplanarak hastanın konuşmayı ayırt etme seviyesi belirlenir.
Rahat dinleme eşiği, diğer bir adıyla MCL (Most Comfortable Level) konuşmayı alma eşiği ile rahatsız edici ses düzeyi arasındaki kalan dinleme düzeyidir.
Rahatsız edici düzey, diğer bir adıyla UCL (Uncomfortabla Level) hastanın ses seviyesinin şiddetinden rahatsız olduğu noktaya verilen addır.