
TUNNITUS (ÇINLAMA) ÇÖZÜMLERİ
Tinnitus(kulak çınlaması), harici bir ses kaynağının yokluğunda kişinin bir ses algılaması olarak tanımlanabilir. Bu ses değişik ton, özellik ve karakterde olabilir. Çoğu zaman tiz bir çınlama gibi duyulan ses, bazen uğultu, rüzgar veya ıslık sesi, makine gürültüsü, çan ses, hışırtı, nabız sesi şeklinde.
Nedeni Anlamak
Tinnitus birçok nedenden kaynaklanabilir. Kulak çınlama terapiniz; ona neden olan durum, çınlama şiddeti, işitme kaybı gibi eşlik eden sorunlara ve kulak çınlamasının günlük aktiviteler üzerindeki etkisine bağlı olarak planlanacaktır.
Tinnitus bir hastalıktan ziyade semptom yani belirti olarak değerlendirilir ve o şeklide ele alınır.
Kulak çınlamasının yaygın nedenleri şunlardır:
- İşitme kaybı
- Yüksek seslere maruz kalma
- Kulakta buşon birikmesi veya kulak kanalı tıkanması
- Kulakta anormal kemik büyümesi
- Meniere hastalığı
- Baş veya boyun yaralanmaları
- Kranial sinirin iyi huylu tümörü
- İlaç tedavisi
- Yaşlanma
- Kalp-Damar sistem problemleri
- Stres veya depresyon
Ne Tür Çözümler Mevcut?
Çınlamanızın nedenine ve diğer faktörlere bağlı olarak, kulak çınlaması belirtilerinizi hafifletmek için kulak çınlamasını maskeleme özelliklerine sahip işitme cihazlarından ses terapisine kadar çeşitli tedaviler mevcuttur.
Ses Terapisi
Yaygın bir tedavi akustik terapi veya ses terapisidir. Ses terapisi, beynin yeniden odaklanmasına yardımcı olmak ve kulak çınlamasının duygusal etkisini azaltmak için seslerden yararlanır.
İşitme Cihazları
İşitme cihazları, işitme kaybı olmasa bile kulak çınlaması için popüler bir tedavi seçeneğidir. İşitme cihazları, bireyin ihtiyaç duyduğu rahatlamayı sağlamasına yardımcı olmak için kulak çınlamasını maskeleme özelliğiyle donatılabilir. Bunlar işitme kaybı tedavisinde de birlikte kullanılabilir.
Tinnitus Retraining Therapy (TRT)
Ses terapisini içeren tedaviye, alışkanlık terapisi olarak da bilinen kulak çınlaması yeniden eğitim terapisi (TRT) adı verilir. Bu terapi beyninizi kulak çınlamasını farklı bir şekilde algılaması için yeniden eğitmeye çalışır. Bireyin depresyon, stres veya öfke dahil olmak üzere yaşadığı duygusal zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olmak için tipik davranış terapisi de dahil edilebilir.
TRT'nin amacı, kişinin kulak çınlamasına tepkisini yönetmesine olanak tanımak, buna alışmak ve etkilenmeyen algıyı geri kazandırmaktır.